Εσείς ποιο στύλ γιαγιάς είστε; What is your grandparenting style?


Η παρακάτω έρευνα μου φάνηκε αρκετά ενδιαφέρουσα με τον τρόπο που παρουσιάζει τα έξι διαφορετικά στυλ των παππούδων και γιαγιάδων και αποφάσισα να σας την παρουσιάσω.

 Η προσωπική μου άποψη είναι οτι σίγουρα θα υπάρχουν γιαγιάδες που αποτελούν συνδυασμό δύο ή περισσοτέρων στυλ και οτι η κάθε γιαγιά κρατάει την δική της στάση για πολλούς και διαφορετικούς λόγους ( προσωπικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς, παρελθοντικών βιωμάτων κτλ) και πρέπει να είναι απόλυτα σεβαστή.

Δεν μου αρέσει να συναντώ γιαγιάδες που αισθάνονται μπουχτισμένες και εγκλωβισμένες στο μεγάλωμα των εγγονιών τους και πιστεύω ακράδαντα, οτι εμείς σαν γονείς, καμιά φορά ξεχνάμε το ρόλο μας, και πιστεύουμε οτι οι παππούδες έχουν υποχρέωση να μεγαλώνουν τα εγγόνια τους.

Σύμφωνα λοιπόν με την Susan Adcox υπάρχουν τα παρακάτω στυλ :

Πρώτο στυλ: Η γιαγιά Πολυάννα
Αν θυμάστε η Πολυάννα είναι η ηρωίδα της Ελέονορ Πόρτερ, ένα κοριτσάκι που καταφέρνει να μοιράσει αισιοδοξία και καλή διάθεση σε όλο τον κόσμο που βρίσκεται γύρω του.
Είναι η γιαγιά που πάντα είναι πρόθυμη να φροντίσει τα παιδιά, που στην κυριολεξία παρακαλάει για να φροντίσει τα εγγόνια της. Ένα απογευμα με τα εγγόνια της το θεωρεί θείο δώρο και όχι κάτι που τις ανεβάζει την πίεση. Η πίεση δεν της ανεβαίνει επειδή η αγάπη για τα εγγόνια της είναι γνήσια και η ανοχή της είναι απεριόριστη. Αυτής είναι η γιαγιά, η οποίος κάνει τα τέλεια δώρα στα εγγόνια της, τους γράφει σημειωματάκια, που θυμάται τις παραστάσεις και τις γιορτές των εγγονιών της χωρίς να της το υπενθυμίσει κανείς.

Τα θετικά
Είναι πάντα εκεί όταν χρειάζεται. Αν ζει κοντά, είναι το δεύτερο χέρι όταν τα εγγόνια αρρωσταίνουν. Αν δεν ζει γύρω, είναι ικανή να πάρει το αεροπλάνο και να έρθει όταν παραστεί ανάγκη. Τα παιδιά συνήθως την λατρεύουν και συνήθως οφελούντε από την άνευ όρων αγάπη της.

Τα αρνητικά
Η γιαγιά Πολυάννα μπορεί να κάνει τους υπόλοιπους να φαινόμαστε πικροί και σκοτεινοί.Εάν τα εγγόνια σας να έχουν άλλους παππούδες που έχουν και αυτοί το στυλ της Πολυάννας, μπορεί να νιώθετε ότι δεν μπορείτε να τους ανταγωνιστείτε. Είναι πιθανώς καλύτερο να μην το προσπαθήσετε.


Δεύτερο Στυλ: Η Γκρινιάρα Γιαγιά
Είναι η γιαγιά που γκρινιάζει αρκετά για τα εγγόνια της, όπως κάνουν αταξίες ή της λερώνουν το χαλί. Θα τους πάρει για μια βόλτα ή για να παίξουν επιτραπέζια παιχνίδια μαζί τους, αλλά μόνο κάπως απρόθυμα. Η γκρινιάρα γιαγιά ποτέ δεν θα αφήσει σε κανέναν να καταλάβει ότι είναι πιο συμβιβαστική σε ότι αφορά τα εγγόνια της, και αν νοιώσει οτι τα εγγόνια της απειλούνται σίγουρα δεν θα θέλατε να την έχετε μπροστά σας.

Τα θετικά
Η γκρινιάρα γιαγιά κάνει καλό στα εγγόνια, αφού αφενώς δεν τους δημιουργεί την αίσθηση οτι ο κόσμος περιστρέφεται γύρω τους, και αφετέρου δεν έχουν ένα άτομο που συμφωνεί με τα πάντα μαζί τους. Είναι σίγουρα ένα καλό μάθημα για το πώς λειτουργεί ο έξω κόσμος.

Τα αρνητικά
Μερικές φορές η γκρινιάρα γιαγιά μπορεί να είναι εντελώς αγενής και μερικές φορές να δίνει έμφαση σε πράγματα που πραγματικά δεν έχουν σημασία. Εάν μία γκρινιάρης γιαγιά είναι παντρεμένη με έναν παππού με το στύλ της Πολυάννας συνήθως συγκρούονται.

Τρίτο στυλ : «Η γιαγιά άστα όλα πάνω μου»

Αυτή είναι η γιαγιά που είναι πεπεισμένη οτι η φροντίδα των εγγονιών της είναι προσωπική της υπόθεση. Αγοράζει τα πάντα για τα εγγόνια της, ακόμα και αν τα παιδιά της δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα. Της αρέσει να δίνει συμβουλές, ακόμα και χωρίς να της έχει ζητηθεί.
Τα θετικά
Πολλές «άστα όλα πάνω μου» γιαγιάδες συνήθως παρεμβαίνουν όταν τα εγγόνια τους τους έχουν πραγματική ανάγκη. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι δε, όταν οι γονείς για διαφόρους λόγους δεν είναι ιδιαίτερα ικανοί να φροντίσουν τα παιδιά τους. Ίσως βέβαια από την άλλη, αν δεν είταν κάπου εκεί γύρω, οι γονείς να είχαν αναπτύξει ένα υψηλότερο επίπεδο ικανοτήτων..

Τα αρνητικά

Η γιαγιά «άστα όλα πάνω μου» είναι εξ ορισμού παρεμβατική. Παρά το γεγονός οτι οι παρεμβάσεις της ίσως να είναι αποδεκτές σε ακραίες περιπτώσεις, είναι σίγουρο οτι τις περισσότερες φορές προσπαθούν να αναλάβουν αρμοδιότητες γονέων, ακόμα και όταν οι γονείς είναι πραγματικά ικανοί.


Τέταρτο στυλ : Η πολυάσχολη γιαγιά

Η πολυάσχολη γιαγιά αγαπά τα εγγόνια της, αλλά έχει τόσα πολλά πράγματα να κάνει στην ζωή της. Αν εξακολουθεί να δουλεύει, η δουλειά της είναι ο πρωταρχικός στόχος της. Αν είναι συνταξιούχα, χαίρεται γιατί θα έχει χρόνο να κάνει ταξίδια και να απολαύσει την ζωή. Είτε ζει κοντά ή μακριά, μπορεί να σας επισκέφτεται από την μία και μετά να εξαφανίζεται για λίγο διάστημα.

Τα θετικά
Η πολυάσχολη γιαγιά είναι η απόδειξη ότι η ζωή δεν τελειώνει στα πενήντα, εξήντα ή εβδομήντα. Όταν είναι γύρω, είναι πιθανό να είναι συμπαθής στα εγγόνια της.

Tα αρνητικά
Συχνά η πολυάσχολη γιαγιά είναι κλειστή σε γιορτές και αργίες, και τις καλοκαιρινές διακοπές είναι πιθανών να βρίσκεται στην παραλία.Περιστασιακά η πολυάσχολη γιαγιά, έχει μία εγωιστική τάση, και γι αυτο προτιμά, προς αποφυγή συγκρούσεων να κρατάει αποστάσεις.


Πέμπτο στυλ: Η γιαγιά με ευαισθησίες

Χρειάζεστε μια συνταγή για σπιτικό ψωμί ή οδηγίες για τη δημιουργία έναν λιπάσματος; Είστε στην κατάλληλη γιαγιά. Έχει μάθει και διατηρήσει όλες τις συνταγές και τα μυστικά των προγόνων της, αλλά με μία υπερευαισθησία. Ταίζει τα εγγόνια της μόνοο υγιεινά τρόφιμα και τους διδάσκει πώς να έχουν οικολογική συνείδηση. Θα τους διαβάσει βιβλία και θα τους πάει να δούνε ένα μουσείο. Άντε το πολύ και σε ένα εμπορικό κέντρο.
Τα θετικά
Τα περισσότερα παιδιά ενδιαφέρονται για την ανακύκλωση και τον πλανήτη, και το να έχουν την γιαγιά συνοδοιπόρο σε αυτό μόνο καλό μπορεί να τους κάνει. Ο πλανήτης μας χρειάζεται όσο δυνατόν περισσότερη βοήθεια, και σίγουρα το να μάθουν τα παιδιά οτι η ζάχαρη δεν πρέπει να είναι η βασική ομάδα των τροφών τους είναι επίτευγμα.
Tα αρνητικά
Οι άνθρωποι είναι πιο σημαντικοί από το αποτυπώμα του άνθρακα. Η γιαγιά με ευαισθησίες συχνά το ξεχνάει αυτό. Και μπορεί να κάνει τους υπόλοιπους να αισθάνοναι ενοχές που δεν έχουν τέτοιο πάθος με την περιβαλλοντική συνείδηση.


Έκτο στυλ: Η Cool γιαγιά
Η cool γιαγιά είναι πλήρως ενημερωμένη σε ότι ενδιαφέρει τα εγγόνια της και έχει άποψη. Είναι εκπαιδευμένη στις τεχνολογίες και το ίντερνετ, τις παιχνιδομηχανές, και ενδιαφέρεται για οτιδήποτε νέο gadgetακι βγεί στην αγορά. Πηγαίνει ακόμα στο σινεμά, ακόμα μπορεί να ακούει και τη μουσική των εγγονιών της!

Τα θετικά
Όπως και η πολυάσχολη γιαγιά, η Cool γιαγιά ζεί για να σπάει τα στερεότυπα. Διδάσκει στα εγγόνια της οτι ηλικιωμένος δεν σημαίνει βαρετός. Καταλαβαίνει τα εγγόνια της και μοιράζεται τις ανησυχίες της μαζί τους.
Tα αρνητικά
Οι παραδοσιακές δραστηριότητες με τα παιδιά, όπως η κηπουρική και η μαγειρική δεν τις ταιριάζουν. Αν και οι περισσότεροι παππούδες έχουν δεσμούς με το παρελθόν η cool γιαγιά έχει δεσμούς μόνο με το μέλλον! Είναι απλά. . .διαφορετική!.
0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Pin It